2008. december 22., hétfő

Olajbogyós kiflik




Blanka kérésére itt az olivás kifli. Isteni recept újfent Stahl Judittól. Vendégváráshoz tökéletes. Én már többször megcsináltam és a tésztája úgy jó, ahogy van. 

A tésztához: 

1 dl tej
5 dkg vaj
2,5 dl víz
1 tasak szárított élesztő
1 kk cukor
50 dkg finomliszt
1 evőkanál só
jó sok frissen őrölt bors 

A töltelékhez:

2-3 gerezd fokhagyma
10 dkg magozott fekete olajbogyó
20 dkg vaj

A kiflik tetejére:

1 tojás
1 evőkanál víz
1 csipet só

A tejet megmelegítjük és beletesszük a vajat. Ha elolvadt a vaj, akkor hozzáöntjük a vizet is. Néhány kanállal kiveszünk belőle, beletesszük a cukrot, kicsit megmelegítjük és beletesszük az instant élesztőt. Amíg az élesztő felfut, közepes teljesítményen felmelegítjüka lisztet. Majd hozzáadjuk a liszthez a sót és jó alaposan megborsozzuk. A liszthez hozzáöntjük a vajas-tejes vizet és a felfuttatott élesztőt. Dagasztóspirállal 6-7 percig dagasztjuk. Majd beolajozzuk a keverőtál oldalát és a tészta tetejét is. Egy éjszakára a hűtőbe tesszük kelni.

Ezután elkészítjük a tölteléket. A vajat megmelegítjük, az olajbogyókat lecsepegtetjük és aprítóban összedaraboljuk vagy deszkán, mint a petrezselymet jó apróra összevágjuk. Hozzátesszük a puha vajhoz és belenyomjuk a fokhagymát is. Összekeverjük és egy darab folpackra halmozzuk. feltekerjük, a két végét összetekerjük, mint a szaloncukrot. Betesszük a hűtőbe, hogy a vaj ismét megkeményedjen.

Másnap a tésztát elővesszük, átgyúrjuk, vékony, kör alakúra nyújtuk, majd a nagy lyukú reszelővel ráreszeljük az olivás vajat.A tésztát 12 cikkre vágjuk. A külső részétől kezdve felsodorjuk. Megkenjük a higított tojással és vékonyan meglisztezett sütőlemezre tesszük. Duplájára kelesztjük és 200 fokos sütőben két adagban aranybarnára sütjük.

Én két felé veszem a tésztát és 24 kisebb kiflit szoktam csinálni belőle. 

A másik variáció, hogy 10 deka finomlisztet 10 deka graham liszttel helyettesítek és nem olivásan csinálom, hanem sima vajat reszelek rá és megszórom jó sok napraforgómaggal. Kihagyom belőle a borsot is és a fokhagymát is. Isteni kenyeret, illetve jó kis vajas kiflit lehet így sütni.

Nincsenek megjegyzések: