2009. február 10., kedd

Salsa foszlós, szaftos kakaóscsigája

Az olivás kifli receptjéből kísérleteztem ki. Kicsit macerás, de megéri a fáradtságot. Nagyon puha és jó vajas csigák lesznek belőle. Kézzel nem lehet gyúrni, csak dagasztó spirállal, mert nagyon magas a folyadéktartalma.

Hozzávalók:

A tésztához:
50 dkg liszt
10 dkg porcukor
1 cs porélesztő
1 tojás
2 dl tej
1 dl víz
5 dkg márkázott vaj
csipet só
1 kk cukor az élesztő felfuttatásához
kevés tejszín a kenéshez


A krémhez:
20 dkg márkázott vaj
3 ek porcukor
3 ek valódi kakaó

Egy kislábosban felmelegítem a tejet és hozzáadom a vajat. Ha elolvadt a vaj, beleöntöm a vizet is. Majd kiveszek belőle egy kis tálra valót. Beleteszem a kiskanál cukrot. Ha nem elég meleg, a mikróban megmelegítem. (De vigyázat, ne legyen túl meleg, mert elpusztulnak az éleszőgombák. ) Majd beleszórom az élesztőt és habverővel jól elkeverem. Amíg felfut az élesztő, addig a lisztet átszitálom, belekeverem a porcukrot és a csipet sót, majd a mikróban meglangyosítom. Ha felfutott az élesztő, akkor beleöntöm a lisztbe, hozzáöntöm a többi folyadékot és a tojást. A dagasztóspirállal jó negyed órát dagasztom. Ha szép sima a tészta, akkor letakarom és beteszem a hűtőbe, vagy ha jó hideg van kint, akkor kicsapom a teraszra. Jó pár órára hidegen hagyom. A legjobb, ha egy egész éjszakát a hűtőben pihen. Gyönyörűen megkel és megkeményszik a tészta, így majd lehet vele kézzel dolgozni.

Mielőtt előveszem a tésztát, elkészítem a krémet. A szobahőmérsékletű vajat habosra kikeverem a porcukorral és a kakaóval. Utána jöhet a tészta: bőven lisztezett deszkán gyorsan átgyúrom és téglalap alakúra nyújtom. Kb. fél centi vastag legyen. rákenem a kakaós cukros vajkrémet, majd a hosszanti oldalánál feltekerem. Kb. másfél-két cm vastagon felszeletelem. Sütőpapírra fektetem a csigákat, egymástól jó messzire. Két nagy tepsire lesz szükség. Ha megvan, akkor mind a két tepsit beteszem a sütőbe és légkeverés nélkül alsó-felső sütésen a legelső hőfokon, ahol kattan a hőfokszabályozó, (kb. 50-60 fok ) szépen megkelesztem. Majd az egyik tepsit kiveszem és 180 fok légkeverésre állítom a sütőt . szép világos színűre sütöm. a tepsit először az ajtóra húzom ki és gyorsan megkenem a tejszínnel. aztán megsütöm a másodikat is. kb. 20 nagy csiga lesz belőle.
Posted by Picasa

Nincsenek megjegyzések: